• BLOG
  • BASIN
  • MAKALELER
Paya Dayalı Kitle Fonlaması Süreci Nasıl İşliyor?
14.12.2021 Okuma Süresi: dakika
Paylaş
Paya Dayalı Kitle Fonlaması Süreci Nasıl İşliyor?

Paya dayalı kitle fonlaması, kitlelerin fon ihtiyacı olan erken ve büyüme aşamasındaki girişimlere pay karşılığında ortak olmasına imkan tanıyarak yüksek büyüme potansiyelinden faydalanmasını sağlayan sistemdir. Dünyada pek çok gelişmiş ülkede başarıyla uygulanmaktadır.

Türkiye’de paya dayalı kitle fonlaması düzenlemesi

Ülkemizde ilk defa 3 Ekim 2019 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından paya dayalı kitle fonlamasının yasal düzenlemesi yapıldı. Daha sonra 27 Ekim 2021 tarihinde “Kitle Fonlaması Tebliği (III – 35/A.2)” ile yeni bir düzenleme yayımlandı. Paya dayalı modelde bazı değişiklikler yapılmasının yanı sıra borçlanmaya daya kitle fonlaması da ülkemizde yasal düzenlemeye sahip oldu. Böylece platformlar, girişimler, yatırımcılar ve paydaşlar gibi kitle fonlamasındaki aktörlerin işleyiş esasları ve süreçleri netleştirildi.

Paya dayalı kitle fonlaması süreci

Fon toplamak isteyen girişimlerle yatırım fırsatı arayanları dijital ortamda bir araya getiren bu sistem, kitle fonlama platformları aracılığıyla gerçekleştiriyor. SPK tarafından yasal düzenlemede belirtilen yükümlülükleri yerine getirerek yetki verilen platformlar paya dayalı kitle fonlama faaliyetlerine aracılık edebilir. efonla (Dijital Kitle Fonlama Platformu A.Ş.), SPK tarafından listeye alınan bir platformdur. İlgili linke buradan ulaşabilirsiniz.

Girişimler fon toplamak üzere efonla’ya nasıl başvurur?

efonla’da kitle fonlama kampanyası başlatmak isteyen girişimler pay karşılığında fon toplamak üzere efonla girişimci başvuru sistemine entegre edilen ve SPK tarafından detayları belirlenen bilgileri dolduruyor. efonla, başvuruyu inceleyerek onayladığında alanında uzman kişilerden oluşan bağımsız yatırım komitesine iletir. Yatırım komitesi, efonla’nın objektif değerlendirme ölçüt ve yöntemlerini içeren değerlendirme politikası kriterlerine dayanarak başvuruları inceler. Yatırım komitesinin başvuruyu onaylaması, üye tamsayısının çoğunluğunun bu yönde karar vermesi ile mümkündür.

Onaylanan girişimler efonla’da yayımlanarak yatırım turuna başlar

Onaylanan girişim projeleri platformda en fazla 60 gün olmak üzere yayımlanır. Böylece projeler belirledikleri hedef fon tutarına ulaşmak için yatırıma açılır. Yatırım yapmak isteyenler öncelikle efonla’ya üye olur ve e-Devlet doğrulamasından geçer. Üyeler kendilerine ait kredi/banka kartlarıyla veya kendi hesaplarından EFT yöntemiyle diledikleri tutarda yatırım talebinde bulunur. Yatırımlarcıların 48 saat içinde gerekçe belirtmeksizin yaptıkları yatırımdan cayma hakkı bulunuyor. Bu hak kullanıldığında yatırım tutarları hiçbir kesinti olmaksızın yatırımcılara iade ediliyor. Toplanan tüm fonlar girişimcilere aktarılana veya hedef fona ulaşılamazsa yatırımcılara iade edilene kadar Takasbank’ta devlet güvencesi ile saklanır.

Ek fon toplanabilir ve kampanyalar bir günde dahi başarıyla fonlanabilir

efonla’ya başvuru esnasında ek fon toplayacağını belirten girişimler, belirtilen hedef fon tutarından %20’ye kadar ek yatırım toplayabilir. Ek fon dahil hedef fonun erken toplanması durumunda kampanyalar 60 gün beklemeden efonla tarafından sonlandırılır. Yatırımcıların cayma hakkı olan 48 saat boyunca beklenir ve ardından kampanya başarıyla sonlanır.

Yatırımcılar paylarını MKK üzerinden e-Devlet şifreleri ile görüntüleyebilir

Kampanyanın başarıyla sonlanmasının ardından girişim anonim şirketiyse 30 gün içinde sermaye artırımı yapar. Girişim limited şirketi ise öncelikle 90 gün içinde anonim şirkete dönüştürülür veya şirket yoksa anonim şirket kurulur.

Sermaye artırımı işlemlerinin ardından yatırımcıların payları Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) üzerinden dijital olarak kaydedilir. Bu güvenilir sistemde yatırımcılar MKK’nin e-YATIRIMCI sisteminde e-Devlet şifrelerini kullanarak paylarını her an görüntüleyebilir.

efonla ile başarılı girişim hikayelerinin oluşmasına ortak olunur

efonla ile girişimler geniş kitlelerce onaylanarak başarıyla fonlanır. Böylece yenilikçi girişimler herkes tarafından tanınır. Girişimler işleri büyütürken yalnız olmaz ve gerektiğinde tekrar kampanya başlatarak yenilikçiliği sürdürülebilir kılabilir. Yatırımcılar da beğendikleri girişimlere yatırım yaparak kazanç elde ederken teknolojinin gelişmesine, katma değeri yüksek üretimin artmasına katkı sunar. Yeni iş olanakları oluşurken ekonominin gelişmesi sağlanır.